Sizin Yerinize İş Başvurunuzu Yapan Yapay Zeka: LazyApply

LazyApply gibi yapay zeka destekli hizmetler, iş başvurularının zorlu işlerinin üstesinden gelerek bir programcının 5.000 işe başvurmasına yardımcı oluyor. Ancak hata yapabilirler ve bazı işe alım uzmanları teknolojiyi küçümsüyorlar.

LazzyApply Nasıl Ortaya Çıktı?

Temmuz ayında, yazılım mühendisi Julian Joseph, teknoloji sektöründeki geniş çaplı işten çıkarmaların son kurbanlarından biri oldu. İkinci kez kısa bir süre içinde işini kaybetmiş olmanın verdiği endişeyle, iş başvurularını manuel olarak doldurmak ve göndermekten sıkılarak bir çözüm arayışına girdi.

Joseph, kullanıcı arayüzü otomasyonunda uzmanlaşmış biriydi ve iş başvuruları gibi tekrarlayıcı ve zorlu görevleri otomatize etmek istedi. İnternet üzerinde araştırma yaparken, LazyApply adlı bir şirketle tanıştı. LazyApply, Job GPT adını taşıyan bir yapay zeka destekli hizmet sunarak binlerce işe “tek tıklamayla” otomatik başvurmayı vaat ediyordu. Joseph için yapması gereken tek şey becerilerini, deneyimini ve hedeflediği pozisyonla ilgili temel bilgileri girmekti.

Joseph, ömür boyu sınırsız plan için 250 dolar ödeyip LazyApply’ın Chrome uzantısını indirdi. Ardından bot, LinkedIn, Indeed gibi sitelerdeki iş başvurularını Joseph’in belirlediği kriterlere göre tarayıp otomatik başvurular yapmaya başladı. Joseph, verimliliği artırmak amacıyla bu uygulamayı erkek arkadaşının bilgisayarına da yükledi ve her iki bilgisayar da iş başvurularını yaparken uyudu. Sabah geldiğinde bot, Joseph’in adına yaklaşık 1000 iş başvurusu yapmıştı.

Tabii ki, bu araç mükemmel değildi. Bazı başvurularda botun tahminlerle soruları yanıtladığı veya bazen karışık sonuçlar ürettiği gözlemlendi. Ancak genel olarak başarılıydı. LazyApply, yaklaşık 5.000 iş başvurusunu tamamladıktan sonra Joseph, yaklaşık yüzde 50’lik bir başarı oranıyla yaklaşık 20 mülakat aldığını belirtiyor. Manuel olarak 200 ila 300 işe başvurduğunu düşünürsek, bu oldukça etkileyiciydi. Joseph, LazyApply’ın sağladığı zaman tasarrufunu göz önünde bulundurarak bu yatırımın değerli olduğunu düşünüyordu. Ancak LazyApply, hizmetin nasıl çalıştığına dair ayrıntılı bilgi vermedi.

LazyApply Etkisi

İş Arayanlar ve Otomasyon

İş arayanlar için, iş başvurularını otomatikleştirmenin çekiciliğini anlamak kolaydır. Aynı bilgileri tekrar tekrar girmek ve farklı başvuru sistemleriyle uğraşmak, zaman kaybına neden olabilir ve bazen de başvuruların reddedilme riskini artırabilir. Yetenek çözümleri şirketi AMS ve İK danışmanlık firması Josh Bersin Company tarafından 25 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, yeni bir iş bulma süreci bu yıl ortalama 44 günle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Julian Joseph, bu durumu “şirketlere devredilen yetkinin geri alınması” olarak değerlendirdi.

İşverenler ve Botların Etkisi

Ancak işverenler, otomatik başvuruların başvuru sistemlerini istila etmesine pek sıcak bakmıyor gibi görünüyor. People Science adlı yetenek kazanma şirketinin CEO’su Christine Nichlos, işe alım personeli tarafından araçlardan bahsedildiğinde genellikle olumsuz tepkiler alındığını belirtiyor. Kimi işverenler, bu tür otomasyonun adayın işe alım sürecine ciddi bir ilgi göstermediği bir işaret olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte, bazı işe alım uzmanları bu konuda daha rahat. NeedleFinder Recruiting adlı teknoloji işe alım şirketini yöneten Emi Dawson, özgeçmişin nasıl ulaştığından çok, adayın nitelikleri ve ilgisi üzerinde odaklandığını söylüyor.

LazyApply gibi hizmetlerin yanı sıra, rekabetin olduğu birçok benzer uygulama bulunuyor. Örneğin, Sonara adlı bir şirket, aylık 80 dolara kadar ücret karşılığında otomatik başvuruları tamamlamak için kullanılabilen bir hizmet sunuyor. Kullanıcılar, işleri beğenme veya beğenmeme seçeneğiyle algoritmayı tercihlerine göre ayarlayabilirler ve uygulama doldurucuyu başlatmadan önce işleri gözden geçirme fırsatı sunar. İşte bazı durumlarda yapay zekanın yetersiz olduğu yerlerde insan müdahalesi yapılır.

Ayda 39 ABD Doları karşılığında Massive adlı bir hizmet, haftada 50’ye kadar otomatik başvuruyu dolduracak ve insanların her başvuruyu doğruluk açısından incelemesini sağlayacak. Bazı şirketler yapay zeka tarafından oluşturulan ön yazılar ve işe alım yöneticilerine gönderilen mesajlar gibi ek hizmetler sunuyor. LazyApply, istifa mektubunu otomatikleştirerek kullanıcıların işten ayrılmalarına bile yardımcı olacak .

Bu hizmetlerin temelinde, iş aramanın bir istatistik oyunu olduğu fikri yatar. Emi Dawson, kariyerinin başlangıcındaki adaylar için bu fikrin bazı geçerliliği olduğunu kabul eder, ancak “Eğer kendini kanıtlamış bir profesyonelseniz, nitelik nicelikten daha önemlidir” der. Christine Nichlos’un şirketi, işe alımların yaklaşık üçte birinin referanslar yoluyla yapıldığını tahmin eder ve “İş bulmanın en etkili yolu hala network’ten (ilişkilerden) geçiyor” der. “Bu gerçek uzun bir süredir değişmedi.”

Sonara’nın kurucusu Victor Schwartz, 2019’da Duke Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi ve makine öğrenimi eğitimi aldığı son yılın başlarında iş ararken benzer tavsiyeleri duydu: Ağ kur, ağ kur, ağ kur. Ancak bu tavsiyeleri karmaşık buluyordu. “Ne demek istediğinizi anlayamıyorum,” diye düşünüyordu. “22 yaşındayım ve mezun oluyorum.” Eğer kendisine bir profesyonel ağa erişim sağlama imkanı olmadığında, Schwartz, saatlerce LinkedIn veya Indeed gibi platformlarda iş başvuruları yapmakla geçiriyordu, ancak bazen bir dizi mülakat sonrasında hayal kırıklığına uğruyordu. “Bu dünya beni hedef alıyor gibi hissettim,” diyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Son Yazılar