Nikon, Sony ve Canon, Yeni Kamera Teknolojisi ile AI Sahtekarlıklarla Mücadele Ediyor!
Dijital İmzalar Gerçek Fotoğrafları Deepfake’lerden Ayırt Etmek İçin Bir Yol Sunuyor.
Nikon, Sony Group ve Canon, giderek daha sofistike hale gelen sahtelerden ayırt edilebilen görüntüler içerecek şekilde dijital imzaları gömülü kamera teknolojisi geliştiriyorlar.
Nikon, Sony ve Canon’un Alacakları Önlemler
Nikon, fotoğrafçılar ve diğer profesyoneller için kimlik doğrulama teknolojisine sahip aynasız kameralar sunacak. Sahteciliğe karşı dirençli dijital imzalar, tarih, saat, konum ve fotoğrafçı gibi bilgileri içerecek.
Bu çabalar, içerik üreticilerinin ve kullanıcıların karar verme yeteneklerini test eden giderek daha gerçekçi sahtelerin ortaya çıkmasıyla birlikte geliyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın deepfake’leri bu yıl viral oldu.
Küresel haber organizasyonları, teknoloji şirketleri ve kamera üreticilerinden oluşan bir ittifak, görüntüleri ücretsiz olarak kontrol etmek için Verify adında bir web tabanlı araç başlattı. Bir görüntüde dijital imza varsa, site tarih, konum ve diğer kimlik bilgilerini gösterir.
Dijital imzalar şimdi Nikon, Sony ve Canon tarafından kullanılan küresel bir standartı paylaşıyor. Japon şirketleri, küresel kamera pazarının yaklaşık %90’ını kontrol ediyor.
Bir görüntü yapay zeka ile oluşturulmuşsa veya değiştirilmişse, Verify aracı onu “İçerik Kimlik Bilgileri Yok” olarak işaretler.
Canon, bir görüntünün zaman içinde nasıl değiştirildiğini gösteren bir uygulama sunuyor.
Sony, 2024 baharında üç profesyonel dereceli aynasız SLR kamerasına bir firmware güncellemesi yoluyla dijital imzaları entegre edecek teknolojiyi piyasaya sürecek. Şirket, teknolojiyi videolarla uyumlu hale getirmeyi de düşünüyor.
Bir fotoğrafçı görüntüleri bir haber organizasyonuna gönderdiğinde, Sony’nin kimlik doğrulama sunucuları dijital imzaları algılar ve bunların AI tarafından oluşturulup oluşturulmadığını belirler. Sony ve Associated Press, bu aracı Ekim’de saha testine tabi tuttu.
Sony, uyumlu kamera modelleri yelpazesini genişletecek ve diğer medya kuruluşlarını teknolojiyi benimsemeye teşvik edecek.
Canon, 2024’ün başlarında benzer özelliklere sahip bir kamera çıkaracak. Şirket ayrıca videoya dijital imzalar ekleyen teknoloji geliştiriyor.
Canon, 2019’da bir proje ekibi kurdu ve Thomson Reuters ve Stanford Üniversitesi ile Güney Kaliforniya Üniversitesi tarafından kurulan Veri Bütünlüğü için Starling Lab ile bir geliştirme işbirliği oluşturdu.
Ayrıca, Canon, görüntülerin insanlar tarafından çekilip çekilmediğini belirleyen bir görüntü yönetimi uygulaması yayınlıyor.
Sahte görüntüler oluşturma kapasitesi artıyor. Çin’in Tsinghua Üniversitesi’nden araştırmacılar, günde yaklaşık 700.000 görüntü üretebilen bir latent tutarlılık modeli adlı yeni bir üretici AI teknolojisi önerdi.
Teknoloji Şirketleri Sahte İçeriklere Karşı Önlem Alıyor!
Teknoloji şirketleri, sahte içeriklerin yayılmasına karşı adımlar atıyor.
Google, Ağustos’ta AI tarafından üretilen resimlere görünmez dijital filigranlar gömmek için bir araç yayınladı. Intel, 2022’de, konuların cildi altındaki kan akışını gösteren cilt renk değişikliklerini analiz ederek bir görüntünün gerçek olup olmadığını belirleyen bir teknoloji geliştirdi. Hitachi, çevrimiçi kimlik doğrulama için sahteciliğe karşı teknoloji geliştiriyor.
Son zamanların trend olan konularını yakından takip etmek için:
“Sam Altman, Open AI CEO’su Olarak Tekrar Dönüyor!”
“ChatGPT, GPT-3 ve GPT-4 Arasındaki Fark Nedir?”
“Son Zamanların En Büyük Trendi ChatGPT Nasıl Kullanılır?”
yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Yapay zeka gündemine dair daha fazla haberler ve içerikler için YapayZeka 360‘ı takip edebilirsiniz.