Mozilla’da Sırada Ne Var?
Uzun süre boyunca Mozilla, Firefox tarayıcısıyla özdeşleşmişti, ancak son birkaç yıldır Mozilla, tarayıcının öneminin azalmasıyla birlikte Firefox’un ötesine bakmaya başladı.
Son birkaç yıl içinde Mozilla, Mastodon’un istemcisi Mammoth’a yatırım yapmak gibi girişimlere yatırım yapmaya başladı ve kullanıcıların sahte yorumları tanımlamalarına yardımcı olan bir web sitesi ve tarayıcı uzantısı olan Fakespot’u satın aldı. Kuruluş ayrıca, açık kaynak etosunu AI alanına taşımak için Mozilla.ai‘yi başlattı. Şu anda kuruluşun AI üzerine odaklanıyor olması şaşırtıcı değil. Gerçekten de, Mozilla birkaç hafta önce yıllık raporunu yayınladığında, çoğunluğu AI üzerine odaklanan bir dizi yeni üyeyi yönetim kuruluna eklemeyi de bu an için kullandı.
Mozilla AI
Mozilla, GPT-4’ün piyasaya sürülmesi ve ilk Llama modelleri yaygın olarak kullanıma sunulduğu sıralarda Mozilla.ai’yi başlattı. Surman, bunu kuruluş için bir “odaklanma anı” olarak tanımladı.
“Mozilla AI, açık kaynak, güvenilir AI fırsatlarını bulma ve bunların etrafında bir iş kurma geniş bir yetkiye sahipti. Hızla, Moez [Draief], bunu açık kaynak büyük dil modellerinin artan kar topu etrafında nasıl kaldıraç yapacağımız ve hem bu kar topunu hızlandıracağımız hem de hedeflerimize ve cüzdan kemerimize uygun bir yönde yuvarlanmasını sağlayacağımız konusunda odaklandı.”
Mozilla AI çabalarını başlatmakla ilgili biraz basın yapsa da, kuruluştan bu alanda pek çok hareket görmedik. Surman liderlik ekibinin bu çabaları neredeyse bir yıl planladığını, ancak AI’ya olan kamu ilgisi arttıkça bunu “kapıdan dışarı ittiğini” söyledi. Ama sonra Draief ne yapacağına odaklanmak için, bunu neredeyse hemen gizli moda geri aldı.
“Yüksek seviyede, kendimizi açık kaynak büyük dil modellerini güvenilir, gizlilik duyarlı, uygun bir şekilde kullanmanın daha kolay olduğu bir yerde konumlandırıyoruz.”
Şu anda, Surman, çoğu geliştirici için – ve daha da fazlası için tüketiciler için – kendi modellerini çalıştırmanın zor olduğunu savunuyor, hatta her gün daha fazla açık kaynak modeli piyasaya sürülse bile.
“Mozilla.ai’nin asıl odaklandığı şey, herhangi bir açık kaynak büyük dil modelinin etrafına sarabileceğiniz bir sargı oluşturmak, onu ince ayarlamak, onun için veri boru hatları oluşturmak, onu yüksek performanslı hale getirmek.”
Bu işin tam olarak nasıl görüneceği henüz belli değil, ancak önümüzdeki aylarda daha fazlasını duyacağımızı düşünüyorum. Bu arada, açık kaynak ve AI toplulukları hala açık kaynak AI’nin tam olarak nasıl görüneceğini anlamaya çalışıyor. Surman, bu konunun ayrıntıları ne olursa olsun, şeffaflık ilkesinin ve kodu inceleme, değiştirme ve yeniden dağıtma özgürlüğünün anahtar olacağına inanıyor.
“Bu sadece bitmiş modeli yeniden dağıtma özgürlüğü mü? İçinde ne olduğunu inceleme yeteneği mi? Ağırlıkların ne olduğunu bilmek mi, verinin ne olduğunu görmek mi? Sanırım tüm bu sorular üzerinde hala çalışıyoruz. Muhtemelen her şeyin en azından manevi anlamda açık kaynak olması gerektiğine eğilim gösteriyoruz. Lisanslar mükemmel değil ve önümüzdeki yılın ilk yarısında diğer bazı açık kaynak projelerle bu tanımları netleştirmek ve insanlara bazı zihinsel modeller vermek üzerine bir sürü iş yapacağız.”
Surman, açık kaynak AI’nin internetin bir sonraki çağını herkes için açık ve erişilebilir kılmak için gerekli bir bileşen olduğuna inanıyor – ama tek başına yeterli değil. Şu anda AI pazarını çok az sayıda iyi finanse edilmiş oyuncunun domine ettiğine inanarak, çeşitli açık kaynak gruplarının kolektif olarak alternatifler yaratmak için bir araya gelmeleri gerektiğini düşünüyor. Bunu açık kaynağın – ve özellikle Linux hareketinin erken dönemine benzetti.
Bu da Microsoft’a bir alternatif yaratmayı amaçladı. Sonra, akıllı telefon geldiğinde, Mozilla dahil olmak üzere birkaç küçük proje alternatifler yaratmayı amaçladı (ve temelde, Android de açık kaynak, Google ve diğerleri gerçek kullanıcı deneyimi etrafında kapalı bahçeler inşa etmiş olsa da). Bu çabalar gerçekten çok başarılı olmadı.
Surman, Mozilla’nın bu yeni AI çağında konumlandırılması ve hem misyonunu ilerletmek için hem de etrafında sürdürülebilir bir iş modeli yaratmak için kullanma yeteneği konusunda iyimser görünüyor.
“Bütün bunların hepsi misyonumuzun hizmetinde. Ve bunun bir kısmı, sanırım, sadece tamamen kamu yararı olmak zorunda” dedi. “Ve kamu malları için farklı türde ödeme yapabilirsiniz, kendi kaynaklarımızdan, hayırseverlikten, insanların kaynakları havuzlamasından. […] Bu bir tür iş modeli ama ticari değil, başlı başına. Ve sonra, topluluksal AI etrafında inşa ettiğimiz şeyler umarım gerçek bir kurumsal değere sahiptir, eğer insanların açık kaynak büyük dil modellerinden etkili ve hızlı bir şekilde, onlar için değerli ve OpenAI kullanmaktan daha ucuz bir şekilde yararlanmalarına yardımcı olabilirsek. Bu bizim umudumuz.”
Firefox İçin Sıradaki Nedir?
Bütün bunlar Firefox tarayıcısını nereye bırakıyor? Surman, organizasyonun AI’ı tarayıcıya dikkatli bir şekilde entegre etmek konusunda çok dikkatli olduğunu savundu – ama aynı zamanda AI’nin Mozilla’nın yaptığı her şeyin bir parçası olacağına inanıyor.
“AI’ı insanlar için güvenilir ve faydalı bir şekilde uygulamak istiyoruz” dedi. Fakespot bunun bir örneği, ancak genel vizyon daha büyük. “Sanırım önümüzdeki yıl bizden göreceğiniz şey, tarayıcıyı sizi temsil eden şey olarak nasıl kullanacağınız ve AI’yı internette hareket ederken temelde sizin tarafınızda olan tarayıcıya nasıl entegre edeceğinizdir?”
Kenar tarzında bir yan çubukta bir sohbet botu olabileceğini belirtti, ancak daha çok, size makaleleri özetleme ve belki de proaktif olarak sizi bilgilendirme konusunda yardımcı olacak bir asistan düşünüyor gibi görünüyor. “Tarayıcının evrimleşeceğini düşünüyorum. Bizim durumumuzda, sizi daha koruyucu ve daha yardımcı olacak şekilde. Daha çok bu araçların öngörü ve sentezleme yeteneklerini kullanarak internette hareket etmeyi daha kolay ve daha güvenli hale getirmek.”
Firefox’un ilk günlerinde, insanlar Firefox’un sinir bozucu açılır reklamları engellemede önemli ölçüde daha iyi olduğu için diğer tarayıcılardan uzaklaştı. Şimdi, Surman, Mozilla’nın bugünün kullanıcıları için açılır reklam engelleyicinin eşdeğerinin ne olduğunu düşünmesi gerektiğini savunuyor.
“Şu anda kendimize sorduğumuz soru: AI çağı için açılır reklam engelleyici nedir? İnternet deneyimini daha iyi hale getiren ve insanlar için gerçekten isteyecekleri şey nedir?”
Son zamanların trend olan konularını yakından takip etmek için:
“Midjourney V6: Görsellikte Farklı Boyut”
“2024’ün En İyi Yapay Zeka İle Video Oluşturma Siteleri”
“Son Zamanların En Büyük Trendi ChatGPT Nasıl Kullanılır?”
yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Yapay zeka gündemine dair daha fazla haberler ve içerikler için YapayZeka 360‘ı takip edebilirsiniz.