Google Bard Nedir? Bilmeniz Gereken Her Şey…

Google Bard Nedir? Bilmeniz Gereken Her Şey...

Özellikle ChatGPT’nin yayınlanmasından sonra yapay zeka hayatımızın her anında yer almaya başladı. İş, okul, ders vs. genel olarak günlük hayatımızda yapay zekaya çoğumuz yer veriyoruz. Bazılarımızın en yakın arkadaşı oldu bile…

ChatGPT’nin ortaya çıkmasının ardından birçok güçlü platform kendi yapay zeka sistemini geliştirmeye başladı. Bunlardan biri de GOOGLE BARD AI!

Google Bard Nedir?

Google Bard, doğal dil işleme ve makine öğrenimini kullanarak insan konuşmalarını simüle etmek için Google tarafından tasarlanan yapay zeka destekli bir sohbet robotu aracıdır. Google aramayı desteklemenin yanı sıra Bard, kullanıcı sorularına gerçekçi, doğal dilde yanıtlar sağlamak için web sitelerine, mesajlaşma platformlarına veya uygulamalara entegre edilebilir.

Google Bard Nasıl Çalışır?

Google Bard, 2022’nin sonlarında piyasaya sürülen bir dil modeli olan Pathways Dil Modeli 2 (PaLM 2) üzerine kurulmuştur.

Google Bard Nasıl Çalışır

PaLM ve ondan önceki model olan Google’ın Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli (LaMDA) teknolojisi, Google’ın 2017’de piyasaya sürdüğü sinir ağı mimarisi Transformers’ı temel alır. Google, Transformer mimarisini açık kaynak olarak yayınladığından, diğer üretken ağların (ChatGPT’de  kullanılan GPT-3 dil modeli de dahil olmak üzere yapay zeka araçları) çerçevesi olmuştur. 

Bard’ın ilk sürümü, daha fazla eşzamanlı kullanıcıya ölçeklendirmek için daha az bilgi işlem gücü gerektiren daha hafif bir LaMDA modeli sürümünü kullanıyordu. PaLM dil modelinin dahil edilmesi, Bard’ın kullanıcı sorgularına verdiği yanıtlarda daha görsel olmasını sağlar. Bard, kullanıcıların yazılı istemlere ek olarak resim yüklemesine olanak tanıyan Google Lens’i de bünyesinde barındırıyor.

Google Bard Özellikleri

  • Metin ve kodun 1,56 trilyon kelimelik bir veri kümesi üzerinde eğitildim
  • Arama odaklı tasarlanmıştır. Arama için anahtar kelimeler yerine daha fazla doğal dil sorgusuna izin vermeyi amaçlamaktadır.
  • Bard’ın yapay zekası, kulağa doğal gelen konuşma sorguları ve yanıtları etrafında eğitilmiştir. Yalnızca yanıtların bir listesini vermek yerine yanıtların bağlamını sağlar.
  • Aranacak yeni bir şey olan takip sorularına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bard, kullanıcıların oluşturulan sonuçların doğruluğunu kontrol etmesine yardımcı olan bir görüşme paylaşma işlevine ve çift kontrol işlevine sahiptir.
  • YouTube, Haritalar, Oteller, Uçuşlar, Gmail, Dokümanlar ve Drive dahil olmak üzere bir dizi Google uygulaması ve hizmetindeki bilgilere erişerek kullanıcıların Bard’ı kişisel içeriklerine uygulamalarına olanak tanıyor.

Google Bard Ne Zaman Piyasaya Sürüldü?

21 Mart 2023’te Google, kullanıcıları bir bekleme listesine katılmaya davet ederek Bard’a erişim açmaya başladı. 10 Mayıs 2023’te Google, bekleme listesini kaldırdı ve Bard’ı 180’den fazla ülke ve bölgede kullanıma sundu.

Google Bard Nasıl Çalışır

Google Bard ilk olarak 6 Şubat 2023’te belirsiz bir çıkış tarihiyle duyurulmuştu. Pek çok kişi, Google’ın ChatGPT’nin başarısının baskısını hissettiğine ve olumlu basının onları Bard’ı hazır olmadan dışarı çıkarmaya yönelttiğine inanıyordu. Örneğin, Google ve Alphabet CEO’su Sundar Pichai’nin canlı demosu sırasında, çok yanlış cevabı olan bir sorguya yer verildi.

Demoda bir kullanıcı Bard’a şu soruyu sordu: “9 yaşındaki çocuğuma James Webb Uzay Teleskobu’nun hangi yeni keşiflerini anlatabilirim?” Bard’ın yanıtında JWST’nin “kendi güneş sistemimiz dışındaki bir gezegenin ilk fotoğraflarını çektiğinden” bahsedildi. Gökbilimciler, sosyal medyada, bir ötegezegenin ilk görüntüsünün 2004 yılında dünyaya bağlı bir gözlemevi tarafından çekildiğini ve Bard’ın cevabının yanlış olduğunu belirttiler. Ertesi gün Google, utanç verici hataya atfedilen bir düşüşle piyasa değerinde 100 milyar dolar kaybetti.

Google Bard Sınırlamaları

Google Bard AI çeşitli işlevler sunmasına rağmen hâlâ bazı zorluklarla ve sınırlamalarla karşı karşıyadır. Bard AI’nın Google’ın gelecekteki iyileştirmeleriyle gelişebileceği üç alanı burada bulabilirsiniz.

  • Halüsinasyon eğilimi. Bard AI’nın halüsinasyon görme eğilimi var çünkü gerçekler onu temellendirmese bile bir şeyin gerçek olduğunu yanlış bir şekilde ifade ettiği durumlar var. Bu nedenle Bard ve diğer yapay zeka dil modellerini kullanırken bilgi doğrulamanın önemli olduğunu belirtmemiz gerekiyor.
  • İlk Girdiye Güvenmek. Bard’ın yanıtları çoğunlukla ilk girdilerimize dayanıyor; bu da ihtiyacımız olan yanıtı almak için eksiksiz ve doğru sorular sormamız gerektiği anlamına geliyor.
  • Bard Bilgi Kaynaklarından Bahsetmiyor. Ürettiği bilgilerin kaynaklarından bahsetmeme eğilimi vardır, bu nedenle bu bilgilerin güvenilir veya gerçek olup olmadığını doğrulamamız zordur.

Google Bard’ı Kimler Kullanabilir?

Kullanıcıların 18 yaşında veya daha büyük olması ve kişisel bir Google hesabına sahip olması gerekir.

Bard, 230’dan fazla ülke ve bölgede ve 40’tan fazla dilde mevcuttur.

Google Bard Nasıl Kullanılır?

1. Google Bard AI’ye erişim

bard.google.com adresine gidin ve Google Bard AI arayüzünde gezinmeye başlamak için Google hesabınızı kullanarak oturum açın .

Google Bard Nasıl Kullanılır

2. Google Bard AI ile İlk Sohbet

Google Bard AI ile ilk görüşmenizi başlatmak için ekranın alt kısmındaki  “Buraya bir istem girin” seçeneğini tıklayın ve sorularınızı yazın. Bard, ne soracağınızı belirlemenize yardımcı olacak öneriler sunacak.

Google Bard Nasıl Kullanılır

Sorunuzu yazmak istemiyorsanız, sorularınızı sormak için mikrofon düğmesine tıklayabilirsiniz  ; Bard dinleyecek ve ne konuştuğunuzu yazacaktır.

Sorunuzu düzenlemek ve değiştirmek için sağ üst köşedeki kalem resmine tıklayın  . Değişiklik yapıldıktan sonra Bard, düzenlediğiniz şeye göre bize yeni bir yanıt verecektir.

Fotoğraf yüklemek ve yüklediğiniz resimle ilgili sorularınızı sormak için bilgi istem kutusunun sol kısmındaki artı düğmesine tıklayın .

Google Bard Nasıl Kullanılır

Ayrıca Google Bard AI ayrıca üç taslak veya formatla birlikte gelir. Hangisinin istediğiniz sonuçlara uygun olduğunu seçebilirsiniz.

Google Bard Nasıl Kullanılır

3. Takip Sorularını Kullanmak

Google Bard AI, ilk isteminiz için sonuçlar oluşturduktan sonra, sorunuza en iyi yanıtı alana kadar her zaman devam soruları sorabilirsiniz.

Bard’ın yanıtı iyiyse  beğenmeyi , kötüyse beğenmemeyi tıklayın. Bunu yaparak Bard’ın henüz deneysel olduğundan gelişmesine yardımcı oluyoruz.

Sorgularınızla ilgili daha fazla bilgi edinmek için Google It düğmesini tıklayabilirsiniz  . Google Bard AI tarafından önerilen ilgili aramaya tıkladığınızda sizi Google web sayfasına yönlendirecektir. Bu özellik Google’a ait olduğundan yalnızca bu dil modelinde mevcuttur.

Google Bard Nasıl Kullanılır

4. Sonuçlarınızı Paylaşma ve Dışa Aktarma

Google Bard’ın en son güncellemesiyle, artık istemin ve yanıtın bağlantısını, hatta sohbetin tamamını üçüncü taraf bir hizmetle herkese açık olarak paylaşabiliyoruz.

Paylaş düğmesini tıklayın ve belirli bir istemi ve yanıtı mı yoksa sohbetin tamamını mı paylaşacağınızı seçin.

Google Bard Nasıl Kullanılır

Ardından, Genel bağlantı oluştur’u tıklayın. Ardından, oluşturulan genel bağlantıyı paylaşmak için Linkedin, Facebook, Twitter ve Reddit arasından seçim yapın.

Google Bard AI’nin tabloyu doğrudan Google E-Tablolar’a aktarmasını istiyorsanız E-Tablolara Aktar’ı tıklayın .

Google Bard Nasıl Kullanılır

Tabloyu Google E-Tablolar’a aktarmanın yanı sıra Google Bard AI, sonuçları temel olarak bir Google dokümanı olan belgelere de aktarabilir.

Bilgileri doğrudan Dokümanlar’a aktarmak için Dokümanlar’a Aktar’ı tıklayın .

Google Bard AI, E-Tablolar ve Dokümanlar’a aktarmanın yanı sıra artık Python kodunu Replit ve Google Colab’a aktarmanıza da olanak tanıyor. Colab’a Dışa Aktar’a  veya  Replit’e Dışa Aktar’a  tıkladığınızda  sizi web sayfalarına yönlendirecektir.

5. Gmail’de E-posta Taslağı Hazırlama

Google Bard AI ayrıca Gmail içindeki e-postaları düzenlemenize de olanak tanır. Gmail’de Taslak’a tıkladığınızda Bard AI, taslağı Gmail’de açmanızı isteyecektir.

Google Bard Nasıl Kullanılır

Gmail’e yönlendirmek için Gmail’i Aç’ı tıklayın. Daha sonra Gmail’inizdeki bilgileri düzenleyebilir ve herhangi bir alıcıya gönderebilirsiniz.

6. Sabitlenmiş ve Son Konuları Kullanma

Eski Bard konuşmalarınızı kontrol etmek için Son Konular’ı kullanın .

Ayrıca Google Bard AI ile önceki görüşmelerinizi sabitleyebilir, yeniden adlandırabilir veya silebilirsiniz.

Google Bard Nasıl Kullanılır

Google Bard AI Ne Yapabilir?

Google Bard AI, çeşitli görevlerde yardım sunar. İster deneyimli bir yaratıcı yazar, ister dijital pazarlamacı veya web geliştirici olun, Bard AI’yi iş akışınıza entegre etmek görevleri kolaylaştırabilir.

İşte Bard AI’nın yaratıcılığınızı geliştirebileceği ve görevlerinize harcadığınız zamanı optimize edebileceği 8 yol.

1. Soruları Yanıtlayın

Sık sık sorular sorarız ve Google’ın arama motorunda sunduğu her bilgiyi kontrol etmemiz gerektiğinden araştırma yapıp yanıt bulmamız zaman alır. Google Bard AI, normal Google aramasından farklıdır çünkü sorularımızı yanıtlarken daha fazla diyaloga dayalıdır. Bize bağlantılar sunmak yerine doğrudan bir yanıt sunacak.

2. Takip Soruları

Birisiyle sohbet ederken, genellikle konuyu açıklığa kavuşturmak için tamamlayıcı sorular sorarız. Google Bard AI’da bile, genellikle ilk sonucu oluşturduktan sonra aklımıza bu takip sorusunu getiririz.

Sonuçları daha şeffaf ve kapsamlı hale getirmek için Bard AI’daki soruları her zaman takip edebiliriz. Bard önceki sorguları hatırlayabilir ve takip eden soruları bunlarla ilişkilendirebilir.

3. Makaleleri Özetleyin

Uzun makaleleri veya içerikleri okumak bazen sıkıcı olabilir, özellikle de okuduğumuz içeriğin yalnızca özetini istiyorsak. Google Bard AI, herhangi bir makaledeki ana fikirleri alarak ve sonuçları anlaşılması kolay kavramlarla göstererek makaleleri özetlememize yardımcı olur.

Bard tarafından yazılan özetleri yeniden yazmak ve bunları daha okunaklı ve gösterişli hale getirmek için AI Yeniden Yazma Araçlarını da kullanabilirsiniz . Kullanabileceğiniz araçlardan bazıları Frase.io , SEO AI ve Pre Post SEO‘dur .

4. Yaratıcı İçerik Oluşturun

Google Bard Nasıl Kullanılır

Makaleler, şiirler, şarkılar, film hikayeleri, bloglar, video senaryoları ve daha fazlasını yazmamıza yardımcı olması için Google Bard AI’yı kullanabiliriz. Bard video komut dosyaları oluşturabilir ancak video oluşturamaz. Bir tane oluşturmak istediğinizde Flexclip , Designs.aiSynthesia ve Pictory gibi diğer AI video oluşturucularını kullanmayı deneyebilirsiniz .i

5. Grafik Kullanarak Araştırma ve Veriler Arasındaki Farkları Gösterin

Google Bard AI’nin dikkat çekici bir diğer özelliği de çevrimiçi içeriği karşılaştırma yeteneğidir. 

6. Reklam Kopyalama Fikirleri Oluşturun

Bir metin yazarıysanız, bir sonraki reklam kampanyanız için fikir edinmek bazen zordur.

Google Bard AI, diğer tüm AI yazma yazılımları gibi, reklam metni fikirleri, ürün açıklamaları ve satış metni oluşturmaya yardımcı olabilir. Daha sonra bunları hedef kitleye göre uyarlayacaktır.

7. Seyahat ve Tatil Önerileri

Diyelim ki tatile çıkmayı seviyorsunuz ama ilgili planlamalardan hoşlanmıyorsunuz. Bu durumda Google Bard AI, kişiselleştirilmiş fikirler sunarak ve tercihlere uygun seyahat planları oluşturarak tatillerin planlanmasına yardımcı oluyor.

Bard AI, seyahat için oteller ve aktiviteler öneriyor ve hatta tatilde ne giyileceği konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Bard AI ayrıca ziyaret ettiğiniz konumdaki en iyi noktaların fotoğraflarını da gösterebilir.

8. Programlama Dillerinde Kod Yazın

Web geliştirmeye yeni başlıyorsanız Google Bard AI, farklı programlama dillerinde kod yazmanıza yardımcı olacak mükemmel bir araçtır. Bard, daha iyi anlamanız için her dili açıklayabilir.

Bard AI, Python, Javascript, Java, C++ ve diğerleri dahil 20’den fazla programlama diliyle kodlamaya yardımcı olur . Bard, Python kodunu oluşturduğunda bunu doğrudan Google Colab’a aktarıp test edebiliriz.

Kodu oluşturmanız, dışa aktarmanız, hata ayıklamanız ve nasıl çalıştığını açıklamanız gerekiyorsa Google Bard AI size yardımcı olabilir. Bununla birlikte, tıpkı diğer yapay zeka araçları gibi, dikkatli olmak ve güvenmeden önce tüm kodları hatalara, hatalara ve güvenlik açıklarına karşı kapsamlı bir şekilde test edip incelemek önemlidir.

Google Bard Ücretsiz mi?

Google Bard, çıktığı günden bu yana ücretsiz olarak kullanabilmektedir. Tabii ki ilerde durum nasıl olur bilemeyiz ama şu anlık ücretsiz olarak kullanıma açıktır.

Google Bard vs. ChatGPT

Hem Google Bard hem de OpenAI’nin ChatGPT’si yapay zeka sohbet robotlarıdır, yani doğal dil modelleri ve makine öğrenimi yoluyla insanlarla etkileşim kurmak için tasarlandılar. Her ikisi de konuşma metni oluşturmak ve oluşturmak için bir makine öğrenimi modeli olan geniş bir dil modeli ( LLM ) kullanır.

Google Bard vs. ChatGPT

ChatGPT üretken yapay zekayı kullanıyor , yani orijinal içerik üretebiliyor. Örneğin kullanıcılar yapay zekanın avantajları üzerine bir tez yazmasını isteyebilir. Biraz farklı bir kullanıma hizmet etse de Google Bard da aynısını yapıyor. Bard, aramayı daha doğal ve yararlı hale getirmeye yöneliktir ve yanıtlarında yeni bilgileri sentezler.

Bununla birlikte, ChatGPT aynı zamanda aramaların hassaslaştırılmasına da yardımcı olabilir. Ocak 2023’te Microsoft, Google Bard’a benzer şekilde daha fazla konuşmaya dayalı arama sonuçları sağlamak için ChatGPT’yi Bing arama motoruna lisanslamak ve dahil etmek üzere OpenAI ile 10 milyar dolar değerinde olduğu bildirilen bir anlaşma imzaladı. Bu, ChatGPT’yi lisanslamak için diğer arama motorlarına kapıyı açarken Bard’ın yalnızca Google’ı desteklemesi amaçlanıyor.

İkisi arasındaki en büyük farklardan biri, ChatGPT’nin yanıtlarının 2021’e kadar mevcut verilere dayanması, Google Bard’ın ise güncel, güncel verilere dayanmasıdır. ChatGPT’nin bir arama motoru teknolojisi olarak yaşayabilmesi için sorulara iki yıllık verilerle değil, güncel verilerle yanıt verebilmesi gerekiyor.

ChatGPT ve Bard farkları hakkında detaylı bilgiye “ChatGPT vs Bard: Hangisi Kullanılmalı?” yer vermiştik. Detaylı olarak yazımızdan inceleyebilirsiniz.

OpenAI, ChatGPT’deki intihal potansiyelinin farkındadır ve eğitimcilerin öğrencileri ev ödevlerinde kullanırken yakalamaları için bir intihal tespit aracı sunar. Şu ana kadar Google Bard’ın kendi intihal tespit aracının olup olmadığına dair bir bilgi bulunmuyor. Bard bazen yanıtlarında başka içeriklere de atıfta bulunuyor ve kaynağa bağlantı veriyor. Bard’ın çift kontrol işlevi, Google’da oluşturulan içeriğe benzer bilgileri arar ve bu bilgilerin kaynağına bir URL sağlar.

Google Bard’a Alternatifler

ChatGPT bir boşluktan ortaya çıkmadı. Yapay zeka sohbet robotları bir süredir ortalıkta, sadece daha az çok yönlü formlarda. Birden fazla start-up şirketi benzer tarzdaki chatbot teknolojileri üzerinde çalışıyor ancak ChatGPT’nin gördüğü ilgiden yoksun. Bard’ın piyasaya sürülmesinden sonra karşılaşacağı rakiplerden bazıları şunlardır:

Google Bard Nasıl Kullanılır

Microsoft Bing

Microsoft ve OpenAI ile ortaklığı, Google’ın Bard ile tam olarak sunacağı şeyi sunacak: doğal dil sorgularını tanımak ve doğal dil yanıtları vermek için yapay zeka tarafından desteklenen arama. 

ChatSonic

“Süper güçlere sahip bir ChatGPT alternatifi” olarak pazarlanan ChatSonic, kullanıcıların metin veya görseller oluşturmak için konuları gerçek zamanlı olarak tartışmasına olanak tanıyan, AI tabanlı bir metin oluşturucu olan WriteSonic ile Google Arama tarafından desteklenen bir AI sohbet robotudur. 

Jasper AI

Jasper AI, özellikle markayla alakalı içerik oluşturmak ve müşterilerle sohbet etmek isteyen şirketleri hedefleyen, oluşturulan metinlere odaklanan bir yapay zeka sohbet robotu metin yazarlığı aracıdır. 

YouChat

YouChat, Almanya merkezli You.com arama motorunun yapay zeka sohbet robotudur.

NeevaAI

YouChat gibi NeevaAI de Alman arama motoru şirketi Neeva’nın bir parçasıdır. 

Son zamanların en büyük trendi yapay zeka, bundaki sonraki süreçlerde de gündemde olmaya devam edecektir. Rekabetin kıyasıya olduğu bu alanda bakalım daha neler geliştirilecek?

Yapay zeka gündemine dair haberler ve içerikler için YapayZeka 360‘ı takip edebilirsiniz.

Bir dahaki yazımızda görüşmek dileğiyle, hoşçakalın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Son Yazılar