OpenAI’nin Rain Girişimi ve Yapay Zeka Çipi İş Birliği

OpenAI'nin Rain Girişimi ve Yapay Zeka Çipi İş Birliği

OpenAI, CEO Sam Altman’ın Desteklediği Bir Startup’tan 51 Milyon Dolarlık Yapay Zeka Çipi Almayı Kararlaştırdı!

Belgeler, OpenAI’nin, Rain girişimi tarafından geliştirilen beyinden ilham alan çiplere 51 milyon dolar harcamak üzere bir niyet mektubu imzaladığını gösteriyor. OpenAI CEO’su Sam Altman daha önce Rain’e kişisel bir yatırım yapmıştı.
OpenAI'nin Rain Girişimi ve Yapay Zeka Çipi İş Birliği

Sam Altman, geçen ay OpenAI CEO’su olarak görevden alındıktan kısa bir süre sonra yeniden göreve getirildi , ancak şirket ChatGPT’yi onsuz geliştirmeye devam etseydi yine de kazanç elde etmeye devam edecekti. Altman’ın CEO olarak görev yaptığı süre boyunca OpenAI, kendisinin de kişisel olarak yatırım yaptığı Rain AI adlı bir startup’ın AI çiplerine 51 milyon dolar harcamak üzere bir niyet mektubu imzaladı.

Rain Girişimi ve Beyinden İlham Alan Çipler

Rain, OpenAI’nin San Francisco’daki genel merkezine bir milden daha yakın bir mesafede bulunuyor ve insan beyninin özelliklerini kopyalamak için tasarlanmış, nöromorfik işlem birimi veya NPU adını verdiği bir çip üzerinde çalışıyor . Anlaşmanın bir kopyasına ve WIRED’in bu yıl yatırımcılara yaptığı açıklamalara göre OpenAI, 2019 yılında çipler piyasaya sürüldüğünde bu çiplere 51 milyon dolar harcamak üzere bağlayıcı olmayan bir anlaşma imzaladı. Rain, yatırımcılara Altman’ın kişisel olarak şirkete 1 milyon dolardan fazla yatırım yaptığını söyledi. Niyet mektubu daha önce bildirilmemişti.

Yatırımcı belgelerinde Rain’in ilk donanımını önümüzdeki yılın Ekim ayı başlarında müşterilere sunabileceği belirtiliyor. OpenAI ve Rain yorum yapmayı reddetti.

Rain ve OpenAI İş Birliği Detayları

OpenAI’nin Rain ile olan niyet mektubu, Altman’ın kişisel yatırım ağının OpenAI CEO’su olarak görevleriyle nasıl karışabileceğini gösteriyor.

Rain ve OpenAI İş Birliği Detayları

Önceki pozisyonundaki lider girişim kuluçka merkezi Y Combinator, Altman’ın Silikon Vadisi’nin en önde gelen anlaşma yapıcılarından biri olmasına, düzinelerce yeni girişime yatırım yapmasına ve girişimciler ile dünyanın en büyük şirketleri arasında komisyoncu olarak hareket etmesine yardımcı oldu. Ancak duruma müdahil olan ancak konuyu tartışmaya yetkili olmayan kişilere göre, dikkatin dağılması ve sayısız uğraşının birbirine karışması, yakın zamanda OpenAI yönetim kurulu tarafından gizli iletişim nedeniyle işten çıkarılmasında bir rol oynadı.

Rain anlaşması aynı zamanda OpenAI’nin öncü yapay zeka projelerini desteklemek için gereken çip tedarikini güvence altına almak için büyük meblağlar harcama isteğinin de altını çiziyor. Altman , yapay zeka çiplerinde yaşanan “acımasız krizden” ve bunların “göz yaşartıcı” maliyetlerinden kamuoyuna şikayette bulundu . OpenAI, ana yatırımcısı olan Microsoft’un güçlü bulutundan yararlanıyor ancak donanım kısıtlamaları nedeniyle ChatGPT’nin özelliklerine erişimi düzenli olarak kapatıyor. Geliştiricilerle yaptığı basına kapalı toplantıyla ilgili bir blog yazısına göre Altman, yapay zekanın ilerleme hızının yeni çip tasarımlarına ve tedarik zincirlerine bağlı olabileceğini söyledi .

Prosperity7’nin Rain’e Yatırımı ve Güvenlik Endişeleri

Rain, bu yılın başlarında potansiyel yatırımcılara kaydettiği ilerlemeyi duyurdu ve bu aydan itibaren, üretime hazır bir tasarım anlamına gelen çip geliştirmede standart bir dönüm noktası olan bir test çipini “bantla çıkarabileceğini” öngördü.

Ancak girişim, ulusal güvenlik risklerine yönelik yatırımları denetleyen kurumlar arası bir ABD hükümet organının, Suudi Arabistan’a bağlı fon Prosperity7 Ventures’a şirketteki hisselerini satma talimatı vermesinin ardından yakın zamanda liderliğini ve yatırımcılarını yeniden düzenledi. Fon, Rain’in 2022’nin başlarında duyurduğu 25 milyon dolarlık bir bağış toplamaya öncülük etti.

ABD’nin Prosperity7’nin Rain ile yaptığı anlaşmaya ilişkin endişesi, Altman’ın dünyanın yapay zeka çipi arzını artırmaya yönelik başka bir çabası hakkında da soruları gündeme getiriyor. Son aylarda Orta Doğu’daki yatırımcılarla, OpenAI ve diğerlerinin Nvidia GPU’larına ve Google, Amazon ve birkaç küçük tedarikçiden gelen özel çiplere olan mevcut bağımlılıklarının ötesinde çeşitlenmelerine yardımcı olmak için yeni bir çip şirketi kurmak için para toplama konusunda konuştu.

Beyin Güveni

2017’de kurulan Rain, beyinden ilham alan NPU’larının potansiyel olarak 100 kat daha fazla bilgi işlem gücü sağlayacağını ve eğitim için OpenAI gibi yapay zeka geliştiricilerinin ve özellikle de başta GPU’ların beygir gücü olan grafik yongalarından 10.000 kat daha fazla enerji verimliliği sağlayacağını iddia etti. Nvidia’dan alınmıştır.

Beyin Güveni

Altman, OpenAI’nin çiplerine 51 milyon dolar harcamayı taahhüt etmesinden bir yıl önce, 2018 yılında Rain’in tohum finansmanlarından birine liderlik ettiğini söyledi. Açıklamalara göre Rain’in şu anda hem AI algoritmalarının geliştirilmesinde hem de geleneksel çip tasarımında uzmanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 40 çalışanı var.

Girişim, bu yıl CEO’sunu sessizce değiştirmiş gibi görünüyor ve şimdi web sitesinde kurucu CEO Gordon Wilson’ı yönetici danışman olarak listeliyor ve eski beyaz ayakkabı hukuk firması avukatı William Passo, COO’dan CEO’ya terfi ediyor.

Wilson, Perşembe günü bir LinkedIn gönderisinde ayrıldığını doğruladı ancak bir neden belirtmedi. “Rain, yeni AI çip pazarlarını tanımlayacak ve mevcut olanları büyük ölçüde altüst edecek bir ürün oluşturmaya hazırlanıyor” diye yazdı. “İleriye dönük olarak Rain’e elimden gelen her şekilde yardım etmeye devam edeceğim.” Profillerinde Rain çalışanı oldukları belirtilenler de dahil olmak üzere 400’den fazla LinkedIn kullanıcısı Wilson’ın gönderisine yorum yaptı veya kalp ya da başparmak yukarı emojileriyle tepki gösterdi; Passo bunların arasında değildi. Wilson bu hikaye için yorum yapmayı reddetti.

WIRED’in Ekim ayında yatırımcılara gönderdiği bir nota göre şirket, Wilson’un kalıcı olarak yerini alacak bir endüstri emektarını arayacak.

Rain’in ilk çipleri, Google, Qualcomm ve diğer teknoloji şirketleri tarafından desteklenen RISC-V açık kaynak mimarisine dayanıyor ve teknoloji endüstrisinin telefon, drone, araba ve benzeri veri merkezlerinden uzakta bulunan uç cihazlar olarak adlandırdığı cihazları hedefliyor. robotlar. Rain, hem makine algoritmalarını eğitebilen hem de kullanıma hazır olduklarında bunları çalıştırabilen bir çip sağlamayı amaçlıyor. Günümüzde akıllı telefonlarda bulunanlar gibi çoğu uç çip tasarımı, çıkarım olarak bilinen ikincisine odaklanıyor. OpenAI’nin Rain çiplerini nasıl kullanacağı öğrenilemedi.

Rain bir noktada yatırımcılara sistemleri Google, Oracle, Meta, Microsoft ve Amazon’a satmak için ileri düzey görüşmeler yaptığını iddia etti. Microsoft yorum yapmayı reddetti ve diğer şirketler yorum taleplerine yanıt vermedi.

Güvenlik Korkuları

Prosperity7’nin geçen yıl duyurduğu finansman turu, Rain’in toplam finansmanını Nisan 2022 itibarıyla 33 milyon dolara çıkardı. Yatırımcılara yapılan açıklamalara göre bu, 2025’in başlarına kadar faaliyet göstermek için yeterliydi ve toplanan yeni nakit hariç şirkete 90 milyon dolar değer kazandırdı. Belgelerde, şirketi destekleme gerekçeleri olarak Altman’ın kişisel yatırımı ve Rain’in OpenAI ile olan niyet mektubu gösteriliyordu.

Geçtiğimiz yıl bağış toplamaya ilişkin Rain basın bülteninde Altman, girişimi 2021’de bir prototip çıkardığı için alkışladı ve bunun “güçlü yapay zeka modelleri yaratmanın maliyetlerini büyük ölçüde azaltabileceğini ve bir gün gerçek yapay genel zekayı etkinleştirmeye yardımcı olacağını umduğunu” söyledi.

Güvenlik Korkuları

Prosperity7’nin Rain’e yaptığı yatırım, ulusal güvenliği tehdit ettiği düşünülen anlaşmaları bozma yetkisine sahip olan ABD’deki kurumlar arası Yabancı Yatırım Komitesi’nin ilgisini çekti.

Komitenin ortaklarından Nevena Simidjiyska, komitenin bildiği gibi CFIUS’un, Çin’in gelişmiş ABD yarı iletkenlerine erişmesinden uzun süredir endişe duyduğunu ve Çin’in Orta Doğu’daki aracıları sessizce kritik teknoloji hakkında daha fazla bilgi edinmek için kullanması konusunda giderek daha fazla endişe duyduğunu söylüyor. Müşterilere CFIUS incelemeleri konusunda yardımcı olan hukuk firması Fox Rothschild. “Hükümet parayı umursamıyor” diyor. “Erişimi, kontrolü ve yabancı tarafın gücünü önemsiyor.”

Rain, Çinli arama motoru Baidu’nun girişim biriminden küçük bir tohum yatırımı aldı ve görünüşe göre sorunsuzdu, ancak daha büyük Suudi yatırımı önemli endişelere yol açtı. Devlete ait Saudi Aramco’nun bir parçası olan Aramco Ventures’ın bir birimi olan Prosperity7, muhtemelen petrol devinin ve Orta Doğu’daki diğer büyük şirketlerin müşteri olmasına izin verebilir, aynı zamanda Rain’i Suudi hükümetiyle yakın temasa geçirebilirdi.

Kaynak: Wired

 

Son zamanların trend olan konularını yakından takip etmek için yazılarımızı inceleyebilirsiniz:

“Sam Altman, Open AI CEO’su Olarak Tekrar Dönüyor!”

Sam Altman, X’te Salı günü yayınlanan bir gönderide , CEO Sam Altman’ın sürpriz bir şekilde görevden alınmasından sadece birkaç gün sonra OpenAI’ye liderlik etmek üzere geri dönmeyi kabul ettiğini söyledi.

“ChatGPT, GPT-3 ve GPT-4 Arasındaki Fark Nedir?”

Dünya ChatGPT, GPT-3 ve GPT-4’ün konuşmalarıyla çalkalanıyor. Üçü birbirinin eş anlamlısı mı? Hayır! Bunların yapay zekayla ilgili olduğu konusunda hemfikiriz ama asıl fark nedir? Ayrıca ChatGPT, GPT-3 ve GPT-4 arasında kafanız karıştıysa endişelenmeyin!

“Son Zamanların En Büyük Trendi ChatGPT Nasıl Kullanılır?”

OpenAI’nin  ChatGPT’si,  geçen sonbaharda piyasaya sürüldüğünde  bir  yapay zeka (AI) hareketini serbest bıraktı. O zamandan bu yana yapay zeka sohbet robotu manşetlere hakim oldu ve Twitter , Google, Amazon, Microsoft ve Meta’yı yöneten yöneticilerin kendi üretken yapay zeka projelerini yaratma konusunda ilham verdi.

Yapay zeka gündemine dair daha fazla haberler ve içerikler için YapayZeka 360‘ı takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Son Yazılar