Amazon, İşletmelere Yönelik Yapay Zeka Destekli Sohbet Robotu Q’yu Tanıttı!
Amazon, AWS müşterileri için Q adında yapay zeka destekli bir sohbet robotu piyasaya sürüyor.
Amazon’un bu sabah Las Vegas’ta düzenlenen re:Invent konferansındaki açılış konuşmasında tanıtılan Q (kullanıcı başına yıllık 20 ABD dolarından başlayan fiyatlarla, şu anda genel önizlemede) “AWS kullanarak nasıl web uygulaması geliştiririm?” gibi soruları yanıtlayabiliyor. 17 yıllık AWS bilgi birikimi üzerine eğitim alan Q, önerilerini değerlendirebileceğiniz nedenlerin yanı sıra potansiyel çözümlerin bir listesini sunacak.
AWS CEO’su Adam Selipsky sahnede “[Q ile] kolayca sohbet edebilir, içerik oluşturabilir ve harekete geçebilirsiniz. Her şey sistemlerinizin, veri depolarınızın ve operasyonlarınızın anlaşılmasıyla sağlanır.” dedi.
Amazon Q Detayları
Geçtiğimiz saatlerde tanıtılan Amazon Q neler yapabilir?
- AWS müşterileri Q’yu Salesforce, Jira, Zendesk, Gmail ve Amazon S3 depolama bulut sunucuları gibi kuruluşa özel uygulama ve yazılımlara bağlayarak ve bunlarla özelleştirerek yapılandırır.
- Organizasyon yapıları, temel kavramlar ve ürün adları da dahil olmak üzere bir işletmenin “öğrenme” yönlerini içeren tüm bağlantılı verileri ve içeriği indeksler.
- Bir şirket, bir web uygulamasından Q’dan, örneğin müşterilerinin hangi ürün özelliklerinde sorun yaşadığını ve bunları iyileştirmenin olası yollarını analiz etmesini isteyebilir.
- ChatGPT tarzında bir dosya (Word belgesi, PDF, elektronik tablo ve beğenin) alabilir.Q, alıntılarla birlikte yanıtlar bulmak için bağlantılarından, entegrasyonlarından ve işletmeye özel veriler de dahil olmak üzere verilerden yararlanıyor.
- Q, yalnızca soruları yanıtlamanın ötesine geçiyor. Asistan, blog gönderileri, basın bültenleri ve e-postalar gibi içerikleri oluşturabilir veya özetleyebilir.
- Otomatik olarak hizmet biletleri oluşturmak, Slack’te belirli ekipleri bilgilendirmek ve ServiceNow’daki kontrol panellerini güncellemek gibi bir dizi yapılandırılabilir eklenti aracılığıyla kullanıcı adına eylemler gerçekleştirir.
- Hataları önlemek için Q, kullanıcıların gerçekleştirilmek üzere olan eylemleri çalıştırmadan önce incelemesini ve doğrulama için sonuçlara bağlantı vermesini sağlar.
- Ağ bağlantısı sorunları gibi sorunları giderebilir, iyileştirme adımları sağlamak için ağ yapılandırmalarını analiz edebilir.
- Q , Amazon’un uygulama kodu oluşturup yorumlayabilen hizmeti CodeWhisperer ile bağlantı kuruyor. Desteklenen bir IDE (örneğin Amazon’un CodeCatalyst’i) içinde Q, müşterinin koduna ilişkin bilgiden yararlanarak yazılımı kıyaslamak için testler oluşturabilir.
- Q ayrıca yazılımda yeni özelliklerin uygulanması veya kodun dönüştürülmesi ve kod paketlerinin, depoların ve çerçevelerin yükseltilmesi için bir taslak plan ve belgeler oluşturabilir; bu planlar daha sonra doğal dil kullanılarak iyileştirilip yürütülebilir.
- Q aynı zamanda Amazon’un iletişim merkezi yazılımı Amazon Connect’e de giriyor. Artık Q destekli müşteri hizmetleri temsilcileri, müşteri sorularını bir metin çubuğuna yazmak zorunda kalmadan, önerilen eylemler ve ilgili destek makalelerine bağlantılar içeren müşteri sorularına önerilen yanıtları alabiliyor.
- Q ayrıca süpervizörlerin takip adımlarını takip etmek için kullanabileceği bir çağrı sonrası özeti de oluşturur.
- Q, yalnızca kullanıcının görmeye yetkili olduğu bilgileri döndürür ve yöneticiler, Q’nun gerektiğinde uygunsuz soruları ve yanıtları filtrelemesini sağlayarak hassas konuları kısıtlayabilir.
AWS Yönetim Konsolu ve yukarıda belirtilen web uygulamasının yanı sıra Slack gibi mevcut sohbet uygulamalarından erişilebilen Q, tahmin edebileceğiniz gibi AWS ve onun aracılığıyla sunulan ürün ve hizmetler hakkında kapsamlı bir anlayışa sahiptir. Amazon, Q’nun AWS’deki uygulama iş yüklerinin inceliklerini anlayabildiğini söylüyor ve örneğin dakikalar veya saatler yerine yalnızca birkaç saniye çalışan uygulamalar veya depolamaya yalnızca çok nadiren erişen uygulamalar için AWS çözümleri öneriyor.
Q’nun kod dönüştürme özellikleri yalnızca Java 8 ve Java 11 uygulamalarının Java 17’ye yükseltilmesini destekler (.NET Framework’ten platformlar arası .NET’e yakında gelecek), Q’nun kodla ilgili tüm özellikleri (kod dönüştürme dahil) CodeWhisperer Professional aboneliği gerektirir. Abonelik gereksiniminin ne zaman değişip değişmeyeceğine dair bir bilgi yok.
Amazon aynı zamanda AWS Tedarik Zinciri ve bir iş analitiği hizmeti olan QuickSight gibi birinci taraf ürünlerini de Q oluşturduğunu söylüyor. QuickSight içindeki Q, iş raporları için görselleştirme seçenekleri sunabilir, bunları otomatik olarak yeniden biçimlendirebilir veya bir raporda referans verilen veya bir raporda yer alan verilerle ilgili soruları yanıtlayabilir. AWS Supply Chain’de Q, “Gönderimlerimin gecikmesine ne sebep oluyor?” gibi sorulara yanıt verebilir.
Selipsky, açılış konuşması boyunca Q’nun verdiği yanıtların ve bu yanıtların gerçekleştirdiği eylemlerin tamamen kontrol edilebilir ve filtrelenebilir olduğunun birkaç kez altını çizdi.
Halüsinasyonları (yani, üretken yapay zeka sistemlerinde yaygın bir sorun olan Q’nun gerçekleri icat edebileceği durumlar) azaltmak için yöneticiler, herhangi bir temel modelden bilgi almak yerine Q’nun yalnızca şirket belgelerinden almasını seçebilir . Selipsky , Amazon’un kendi şirket içi Titan ailesi de dahil olmak üzere Amazon’un AI geliştirme platformu Bedrock’tan modellerin bir karışımı olan Q’yu kullanan modellerin, müşterinin verileri üzerinde eğitim vermediğini söyledi.
Bu maddeler şüphesiz sorumluluk ve güvenlik nedenleriyle üretken yapay zekayı benimsemekten çekinen şirketleri hedef alıyordu. Bir düzineden fazla şirket , chatbot’a girilen verilerin nasıl kullanılabileceği ve veri sızıntısı riskiyle ilgili endişelerini dile getirerek ChatGPT’ye yasaklar veya kısıtlamalar getirdi.
Selipsky, “Kullanıcınızın Q olmadan bir şeye erişme izni yoksa, ona Q ile de erişemez ” dedi. “Q mevcut kimliklerinizi, rollerinizi ve izinlerinizi anlıyor ve saygı duyuyor… Temel modelleri eğitmek için asla [iş içeriğini] kullanmayacağız.”
Ancak Q biraz daha kapsamlı görünüyor ve çok çeşitli iş zekası, programlama ve konfigürasyon kullanım durumlarına değiniyor. Constellation Research’ün kurucusu ve baş analisti Ray Wang, TechCrunch’a bunun re:Invent’te şu ana kadar yapılan “en önemli” duyuru olduğuna inandığını söyledi.
“Bu, geliştiricilerin başarılı olabilmeleri için yapay zekayla donatılmasıyla ilgili” dedi; yakın zamanda yapılan en az bir ankete göre, üretken yapay zekaya pilotluk yapan birçok şirketin iş kullanım örneklerini bulmakta ve kötü tasarlanmış uygulamaların üstesinden gelmekte zorlandığı göz önüne alındığında bu önemli bir not. .
Q’nun Amazon’un söylediği kadar iyi çalışıp çalışmadığını görmemiz gerekecek.
Son zamanların trend olan konularını yakından takip etmek için yazılarımızı inceleyebilirsiniz:
“Sam Altman, Open AI CEO’su Olarak Tekrar Dönüyor!”
Sam Altman, X’te Salı günü yayınlanan bir gönderide , CEO Sam Altman’ın sürpriz bir şekilde görevden alınmasından sadece birkaç gün sonra OpenAI’ye liderlik etmek üzere geri dönmeyi kabul ettiğini söyledi.
“ChatGPT, GPT-3 ve GPT-4 Arasındaki Fark Nedir?”
Dünya ChatGPT, GPT-3 ve GPT-4’ün konuşmalarıyla çalkalanıyor. Üçü birbirinin eş anlamlısı mı? Hayır! Bunların yapay zekayla ilgili olduğu konusunda hemfikiriz ama asıl fark nedir? Ayrıca ChatGPT, GPT-3 ve GPT-4 arasında kafanız karıştıysa endişelenmeyin!
“Son Zamanların En Büyük Trendi ChatGPT Nasıl Kullanılır?”
OpenAI’nin ChatGPT’si, geçen sonbaharda piyasaya sürüldüğünde bir yapay zeka (AI) hareketini serbest bıraktı. O zamandan bu yana yapay zeka sohbet robotu manşetlere hakim oldu ve Twitter , Google , Amazon , Microsoft ve Meta’yı yöneten yöneticilerin kendi üretken yapay zeka projelerini yaratma konusunda ilham verdi.
Yapay zeka gündemine dair daha fazla haberler ve içerikler için YapayZeka 360‘ı takip edebilirsiniz.
Resources: TechCrunch