ChatGPT, GPT-3 ve GPT-4 Arasındaki Fark Nedir?

ChatGPT, GPT-3 ve GPT-4 Arasındaki Fark Nedir?

ChatGPT, GPT-3 ve GPT-4 Arasındaki Fark Nedir?

Dünya ChatGPT, GPT-3 ve GPT-4’ün konuşmalarıyla çalkalanıyor. Üçü birbirinin eş anlamlısı mı? Hayır! Bunların yapay zekayla ilgili olduğu konusunda hemfikiriz ama asıl fark nedir? Ayrıca ChatGPT, GPT-3 ve GPT-4 arasında kafanız karıştıysa endişelenmeyin!

ChatGPT, GPT-3 ve GPT-4 Arasındaki Fark Nedir?

GPT

 

San Francisco merkezli bir yapay zeka araştırma laboratuvarı tarafından oluşturulan GPT (üretken önceden eğitilmiş transformatör) veya büyük dil modeli (LLM). OpenAI , yüz milyarlarca parametreye sahip en büyük sinir ağlarından biridir. Herhangi bir yapay zekanın, soruları yanıtlamak, kodlar oluşturmak veya metinleri özetlemek gibi görevleri gerçekleştirmek için insan dilini işlemesine olanak tanır.

GPT-3 ile oyunun kurallarını değiştiren bir ürüne sahip olmadan önce, her ikisi de etkileyici dil modelleri olan ancak veri kümeleri ve yeteneklerinde sınırlamalar bulunan GPT-1 ve GPT-2 vardı.

GPT-3 ve GPT-4

GPT-3 ve GPT-4, daha iyi görsellere ve hikayeye sahiptir. Bunlar aynı zamanda büyük dil modelleridir.

GPT-3’ün insan hayatına yönelik tepkiler sunmasını sağlayan 175 milyar parametresi var. Çoğu zaman GPT-3’ün verdiği yanıtları insan yanıtından ayırt etmek kolay değildir.

ChatGPT

OpenAI’nin en gelişmiş sistemi olan GPT-4, 100 trilyon parametreye sahiptir ve bu da onu daha belirgin ve etkili kılmaktadır. Bu bir uygulamadır ve GPT uygulamanın beynidir. OpenAI’nin ürünü olan ChatGPT, insanlarla konuşma etkileşimini sağlamak için GPT-3’ü kullanan bir yapay zeka sohbet robotudur. Sohbet tabanlı bir diyalog oluşturmak için optimize edilmiştir. Şu anda sorguları yanıtlamak için GPT -3’ün parametrelerini kullanıyor.

OpenAI ayrıca yoldan sapmaması için bazı içerik filtreleri de ekledi.

ChatGPT ve GPT-3 Farkları

ChatGPT ile GPT-3 arasındaki spesifik farklar nelerdir?

ChatGPT ve GPT-3 Farkları

Kısa bir infografik dahilinde sizlerle ChatGPT ve GPT-3 farklarını paylaştıktan sonra biraz daha detaylara değinmek isteriz:

  • GPT-3, 570 GB’ın üzerinde metin verisinden oluşan devasa bir veri kümesi üzerinde eğitilirken, ChatGPT, daha küçük bir konuşma verisi veri kümesi üzerinde ince ayar yapılmıştır. Bu, ChatGPT’nin konuşmaya özgü görevleri yerine getirmek için daha iyi donanıma sahip olduğu, ancak daha genel bir dil anlayışı gerektiren görevlerde iyi performans gösteremeyebileceği anlamına gelir.
  • ChatGPT, konuşmayla bağlamsal olarak alakalı yanıtlar üretmek için daha iyi bir donanıma sahiptir. Bu, ChatGPT’nin, amacın doğal, insan benzeri bir sohbet yaratmak olduğu sohbet robotları ve diğer sohbete dayalı yapay zeka uygulamaları için daha uygun olduğu anlamına gelir.
  • GPT-3 uzun biçimli metin oluşturma yeteneğine sahipken, ChatGPT daha kısa, daha fazla konuşmaya dayalı yanıtlar oluşturmak için optimize edilmiştir. 
  • ChatGPT bir sohbet robotudur. GPT-3, GPT’nin gelişmiş sürümüdür ve ChatGPT’nin eğitim aldığı dil modelidir.
  • ChatGPT, AI sohbet robotları için endüstri standardıdır ve GPT-3, dil modelleri için standarttır.
  • GPT veya GPT-3 bir uygulamayla karıştırılmamalıdır. OpenAI, metni özetleme, metin yazarlığı ve dil çevirisi gibi farklı işlevler için GPT-3 ile oynamanıza olanak tanır.
  • GPT-3 yapay zeka uygulamaları oluşturmak için kullanılabilir. Tıpkı AI ChatGPT gibi piyasadaki bazı ürünler de GPT-3 kullanıyor.
  • Hem ChatGPT hem de GPT-3’ün kendi API’leri vardır ve farklı uygulamalara entegre edilebilirler.

GPT-3 ve GPT-4 Farkları

ChatGPT’ye kıyasla çok daha güçlü olan GPT-3’ün de daha üstü GPT-4’e yakından bakalım. GPT-3 ile GPT-4 arasındaki spesifik farklar nelerdir?

GPT-3 ve GPT-4 Farkları

  • GPT-4, GPT-3’e kıyasla devasa bir veritabanına sahiptir. Standartlara göre daha yüksek hız ve daha iyi performans sunar.
  • GPT-4’ün parametre boyutunun 100 trilyona çıkması, GPT-3’ün 175 milyonuna kıyasla ona avantaj sağlıyor.
    GPT-4’ün geniş parametre boyutu, doğru yanıtlar ve tutarlı metin anlamına gelir. Kullanıcının yazma stiline göre şarkı bestelemek ve senaryo yazmak gibi yaratıcı ve teknik görevleri oluşturabilir, düzenleyebilir ve yineleyebilir.
  • OpenAI, GPT-4’ü GPT-3’e kıyasla daha gerçekçi olacak şekilde eğitti. GPT-4, dahili gerçek performans kıyaslamasında %40 daha yüksek puan aldı. İyileştirilmiş performans, işletmelerin doğru ve güvenilir içerik üretmesi açısından kritik öneme sahiptir.
  • Kullanıcılar GPT-4’ü kullanarak daha doğru, verimli ve güvenilir ürün açıklamaları, haber makaleleri veya yasal belgeler oluşturabilir.
    Örneğin GPT-4, hukuk firmalarının hukuki davaları daha doğru bir şekilde analiz edip özetlemelerine ve hataları azaltmalarına olanak tanıyarak hukuki tavsiyenin kalitesini artırabilir. GPT-4 destekli yapay zekalı hukuk asistanı, baro sınavını geçen ilk yapay zeka oldu.
  • Daha fazla parametreye sahip olan GPT-4, önceki modele kıyasla daha kolay yönlendirilebilir. Bu, kullanıcıların yanıt verirken farklı tonlar, stiller ve sesler benimsemesini isteyebileceği anlamına gelir.
    İşletmeler özelleştirilmiş kampanyalar oluşturmak için bundan yararlanabilir. Örneğin, bir halkla ilişkiler veya pazarlama ajansıysanız, GPT-4 daha geniş bir kitlenin tercihlerine, davranışlarına ve ilgi alanlarına göre kampanyalar oluşturabilir.

Son zamanların en büyük trendleri arasındaki farklar, keskin bir şekilde ayrılmasa da her çıkan GPT, öncekinin oldukça donanımlı haline geliyor.

Bir dahaki yazımızda görüşene dek, hoşçakalın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Son Yazılar