Microsoft Copilot, Suno AI ile Şarkı Besteleyebiliyor!

Microsoft Copilot, Suno AI ile Şarkı Besteleyebiliyor!

Microsoft Copilot Şarkı Besteleyebiliyor

Microsoft’un yapay zeka destekli sohbet robotu Microsoft Copilot , GenAI müzik uygulaması Suno ile entegrasyonu sayesinde artık şarkı besteleyebiliyor.

Kullanıcılar Copilot’a “Ailenle birlikte yaşadığın maceralar hakkında bir pop şarkısı yarat” gibi komutlar girebiliyor ve Suno’nun bir eklenti aracılığıyla müzikal fikirlerini hayata geçirmesini sağlayabiliyor. Suno , tek bir cümleden şarkı sözleri, enstrümanlar ve şarkı sesleri dahil olmak üzere eksiksiz şarkılar üretebiliyor.

Suno Entegrasyonuna Nasıl Erişilir?

Microsoft Copilot, Suno AI ile Şarkı Besteleyebiliyor!

Copilot kullanıcıları Microsoft Edge’i başlatarak, Copilot.Microsoft.com adresini ziyaret ederek, Microsoft hesaplarıyla oturum açıp Suno eklentisini etkinleştirerek veya “Suno ile müzik yapın” yazan Suno logosuna tıklayarak Suno entegrasyonuna erişebilirler.

AI Odaklı Müzik Yatırımları

Teknoloji devleri ve yeni kurulan şirketler, GenAI odaklı müzik yaratma teknolojisine giderek daha fazla yatırım yapıyor.

Kasım ayında, Google AI laboratuvarı DeepMind ve YouTube , müzik için bir GenAI modeli olan Lyria’yı ve YouTube Shorts’ta AI melodileri oluşturmaya yönelik sınırlı erişimli bir araç olan Dream Track’i yayınlamak için ortaklık kurdu.

Meta , yapay zeka müzik üretimiyle ilgili deneylerinin  birçoğunu yayınladı . Başka yerlerde Stability AI ve Riffusion, istemlerden şarkılar ve efektler oluşturmaya yönelik platformlar ve uygulamalar başlattı.

Yapay Zeka Müzik Uygulamalarının Yasal Sorunu

Microsoft Copilot, Suno AI ile Şarkı Besteleyebiliyor!

Ancak yapay zekayla sentezlenen müzikle ilgili etik ve yasal sorunların çoğu henüz çözülmedi. Yapay Zeka algoritmaları, benzer etkiler üretmek için mevcut müzikten “öğrenir”; bu, tüm sanatçıların – veya GenAI kullanıcılarının – özellikle sanatçıların kendi müzikleri üzerinde bir Yapay Zeka algoritması eğitimi almasına izin vermedikleri ve bunu yapmadıkları durumlarda rahat olmadığı bir gerçektir.

Stability AI’nin kendi GenAI ses lideri, gen AI’nın “yaratıcıları istismar ettiğini” söyledikten sonra istifa etti ve Grammy’ler, tamamen AI tarafından oluşturulan şarkıların ödüllerde değerlendirilmesini yasakladı .

Pek çok GenAI şirketi, adil kullanımın, eserleri kamuya açık olan sanatçılara – telif hakkıyla korunsa bile – ödeme yapmak zorunda kalmalarını engellediğini savunuyor. Ancak burası keşfedilmemiş yasal bölge.

Suno AI Yasal İstemlere Uygunluk Sağlıyor mu?

Suno, kendi adına, AI eğitim verilerinin kaynağını web sitesinde açıklamıyor ve diğer bazı GenAI müzik araçlarının aksine kullanıcıların “[sanatçı] tarzında” gibi istemler girmesini engellemiyor. Herhangi bir uyarı mesajı olmadan “Steely Dan tarzında canlandırıcı müzik” komutunu almayı başardım.

Ancak Suno, modellerinin sanatçı adlarını tanımadığını; ve kullanıcıların cover oluşturmak için şarkı sözlerini mevcut şarkılara yüklemelerini engellediği gibi belirli istemleri engellemeye çalıştığını iddia ediyor.

Kullanım hakları sorunları mahkemelerde tartışılırken, GenAI’yi kullanarak orijinal veya en azından yeterince yakın olarak aktarılabilecek tanıdık sesleri çağrıştıran ev yapımı parçalar viral hale geliyor. Müzik şirketleri, fikri mülkiyet kaygılarını öne sürerek yayın ortaklarına bunları hızlı bir şekilde işaretledi ve genellikle de galip geldi. Ancak GenAI araç yaratıcıları başka platformalara geçiş yaptılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Son Yazılar