Gemini, Google’ın Yeni Yapay Zeka Modeli Nedir?

Google’ın Yeni Yapay Zeka Modeli Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Son günlerin en büyük trendlerinden, ChatGPT’nin önüne geçen Gemini, Google’ın en büyük yapay zeka modeli, nedir?

Ortaya çıkmasıyla gündemi sarsan Gemini hakkında bir öngörüyü paylaşmak isteriz:

“Gemini’nin şimdiye kadar yapılmış en güçlü yapay zeka olması bekleniyor. Gelişmiş çok modlu yeteneklere sahip olacak, insan tarzı konuşmalarda, dilde ve içerikte ustalaşacak, görüntüleri anlayacak ve yorumlayacak, üretken ve etkili bir şekilde kodlayacak, verileri ve analitiği yönlendirecek ve geliştiriciler tarafından yeni AI uygulamaları ve API’ler oluşturmak için kullanılacak. 

Yakın gelecekte Gemini’nin Google’ın ürün ve hizmetlerinin çoğunda var olması, hatta güç sağlaması beklenebilir.”

Google Gemini Nedir?

Geçtiğimiz yıl, OpenAI , Microsoft , Google ve diğerleri arasındaki yapay zeka (AI) savaşı , her biri kafa kafaya rekabet ederek yeni ve daha güçlü modeller piyasaya sürerek yıkıcı alanı daha da güçlendirdi.

Gemini, Google'ın Yeni Yapay Zeka Modeli Nedir

Google yapay zeka sahnesinde ilk olmasa da, şu ana kadar var olan en güçlü yapay zeka modeli olarak öne sürülen Gemini ile zirveye çıkmayı başaracak gibi duruyor.

Gemini’nin ilk kez 10 Mayıs’ta bizzat CEO Sundar Pichai tarafından düzenlenen Google I/O geliştirici konferansında duyurulduğu andan itibaren bir şey açıkça ortaya çıktı: Google yeni nesil bir yapay zeka inşa ediyordu. Google ekipleri Brain Team ve DeepMind tarafından yürütülen proje, PaLM 2’yi temel alıyor.

PaLM 2 veya Pathways Language Model 2, Google’ın ürün paketi genelinde yapay zeka yeteneklerini artırmak için kullandığı temel teknolojidir. Buna Google Cloud ürünleri ve hizmetleri, Gmail, Google Workspace, Pixel akıllı telefon veya Nest termostat gibi donanım cihazları ve elbette ünlü AI sohbet robotu Bard dahildir.

Yalnızca metni değil aynı zamanda görselleri, videoaları ve sesleri de anlayabilen yeni ve güçlü bir yapay zeka modelidir.

Çok modlu bir model olan Gemini; matematik, fizik ve diğer alanlardaki karmaşık görevleri tamamlamanın yanı sıra çeşitli programlama dillerinde yüksek kaliteli kodları anlama ve oluşturma becerisine sahiptir.

Şu an için Google Bard ve Google Pixel 8 ile entegrasyonları sağlanıyor ve yavaş yavaş diğer Google hizmetlerine de dahil edilecek.

Google DeepMind CEO’su ve kurucu ortağı Dennis Hassabis’e göre “Gemini, Google Araştırma’daki meslektaşlarımız da dahil olmak üzere Google genelindeki ekiplerin büyük ölçekli ortak çabalarının sonucudur.” “Sıfırdan çok modlu olacak şekilde inşa edildi; bu, metin, kod, ses, görüntü ve video dahil olmak üzere farklı bilgi türlerini genelleştirebileceği ve kusursuz bir şekilde anlayabileceği, bunlar üzerinde çalışabileceği ve birleştirebileceği anlamına geliyor.”

Gemini’yi Kim Yarattı?

Gemini, Google'ın Yeni Yapay Zeka Modeli Nedir

Gemini, Google ve Google’ın ana şirketi Alphabet tarafından oluşturuldu. Şirketin bugüne kadarki en gelişmiş yapay zeka modeli olarak piyasaya sürüldü. Google DeepMind da Gemini’nin gelişimine önemli katkılarda bulundu.

Gemini’nin Farklı Versiyonları Var mı?

Google, Gemini’yi Google’ın veri merkezlerinden mobil cihazlara kadar her şeyde çalışabilen esnek bir model olarak tanımlıyor. Bu ölçeklenebilirliğe ulaşmak için Gemini üç boyutta piyasaya sürülüyor: Gemini Nano, Gemini Pro ve Gemini Ultra.

  • Gemini Nano:  Gemini Nano modelinin boyutu, akıllı telefonlarda, özellikle de Google Pixel 8’de çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Sohbet uygulamaları içinde yanıt önermek veya metni özetlemek gibi, harici sunuculara bağlanmadan verimli AI işleme gerektiren cihaz içi görevleri gerçekleştirmek için tasarlanmıştır. .
  • Gemini Pro:  Google’ın veri merkezlerinde çalışan Gemini Pro, şirketin  yapay zeka sohbet robotu Bard‘ın en son sürümünü desteklemek üzere tasarlandı . Hızlı yanıt süreleri sunma ve karmaşık sorguları anlama yeteneğine sahiptir.
  • Gemini Ultra:  Halen yaygın kullanım için mevcut olmasa da Google, Gemini Ultra’yı en yetenekli modeli olarak tanımlıyor ve “büyük dil modeli (LLM) araştırmasında kullanılan 32 yaygın olarak kullanılan akademik kriterin 30’unda mevcut son teknoloji ve gelişim sonuçları” aşıyor. Son derece karmaşık görevler için tasarlandı ve mevcut test aşamasını tamamladıktan sonra piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Gemini’nin Göz Alıcı Gücü!

Gerçekten Google’ın paylaştığı bu video Gemini’nin gücünü ortaya koyuyor. Oldukça şaşırtıcı ve “Yok artık!” dedirten bir video. şaşkınlık ve heyecanla izlediğimiz bu videoyuyu sizlerle de paylaşmak isteriz.

Videoda da Gösterildiği Gibi Gemin’nin Yapabilecekleri:

YouTube video

  • Çok modlu diyalog: Gemini, metin ve ses kullanarak kullanıcılarla etkileşim kurabilir. Örneğin, kullanıcı Gemini’ye “İstanbul’un nüfusu nedir?” diye sorarsa, Gemini hem metin hem de ses kullanarak bu soruyu yanıtlayabilir.
  • Çok dillilik: Gemini, İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Çince ve Japonca dahil olmak üzere 6 dilde konuşabilir ve anlayabilir.
  • Oyun oluşturma: Gemini, kullanıcıların kendi oyunlarını oluşturmasına yardımcı olabilir. Örneğin, kullanıcı Gemini’ye “Bir macera oyunu oluştur” derse, Gemini kullanıcının istediği türde bir oyun oluşturmak için metin, resim ve ses kullanabilir.
  • Görsel bulmacalar: Gemini, görsel bulmacaları çözebilir. Örneğin, kullanıcı Gemini’ye “Bu resimde ne var?” diye sorarsa, Gemini resimdeki nesneleri veya olayları tanımlayabilir.
  • İlişki kurma: Gemini, farklı bilgiler arasında bağlantılar kurabilir. Örneğin, kullanıcı Gemini’ye “İstanbul’un nüfusu ve Ankara’nın nüfusu arasındaki fark nedir?” diye sorarsa, Gemini bu iki şehir arasındaki nüfus farkını hesaplayabilir.
  • Görüntü ve metin oluşturma: Gemini, metin ve görüntüleri oluşturabilir. Örneğin, kullanıcı Gemini’ye “İstanbul’un resmini çiz” derse, Gemini İstanbul’un bir resmini çizebilir.
  • Mantık ve uzamsal akıl yürütme: Gemini, mantıksal problemleri çözebilir ve uzamsal ilişkileri anlayabilir. Örneğin, kullanıcı Gemini’ye “Bir odanın köşelerinde kaç tane nokta vardır?” diye sorarsa, Gemini bu soruyu doğru bir şekilde cevaplayabilir.
  • Görselleri çevirme: Gemini, görselleri bir dilden diğerine çevirebilir. Örneğin, kullanıcı Gemini’ye “Bu resimdeki yazı nedir?” diye sorarsa, Gemini resimdeki yazıyı İngilizce’ye çevirebilir.
  • Kültürel anlayış: Gemini, farklı kültürleri anlayabilir. Örneğin, kullanıcı Gemini’ye “Japonya’da yeni yıl nasıl kutlanır?” diye sorarsa, Gemini Japonya’daki yeni yıl kutlamalarını ayrıntılı olarak anlatabilir.

Gemini artık Google ürünlerinde sırasıyla Pixel 8 telefon ve Bard chatbot gibi Nano ve Pro boyutlarında mevcut. Google, Gemini’yi zaman içinde Arama, Reklamlar, Chrome ve diğer hizmetlerine entegre etmeyi planlıyor. 

Geliştiriciler ve kurumsal müşteriler, Gemini Pro’ya 13 Aralık’tan itibaren Google’ın AI Studio ve Google Cloud Vertex AI’deki Gemini API’si aracılığıyla erişebilecekler. Android geliştiricileri, erken önizleme temelinde sunulacak olan AICore aracılığıyla Gemini Nano’ya erişebilecek.

Gemini, Google’ın bugüne kadarki en büyük, en gelişmiş yapay zeka modellerinden biri görünüyor. Ancak bunu kesin olarak söylemek için Ultra modelinin piyasaya sürülmesini beklemek gerek.

Üretken yapay zekanın bu kadar büyük bir başarıya ulaşmasının nedeni , ilk kez bir makinenin insanların yaptıklarını taklit edebilmesidir. Peki insanlar tam olarak ne yapabilir? Sadece sohbet etmek, kod yazmak, rapor yazmak ve görseller oluşturmakla kalmıyoruz, bunların hepsini yapabiliyoruz.

İnsan beyni son derece karmaşıktır. Metin, kelimeler, sesler ve görseller dahil olmak üzere çeşitli veri formatlarını aynı anda yorumlayabilir ve anlayabilir. Bu, etrafımızdaki dünyayı anlamamıza, uyaranlara yanıt vermemize ve sorunları yaratıcı ve yenilikçi yollarla çözmemize olanak tanır. Google’ın Gemini’si de bununla ilgilidir. İnsanların gerçekte yaptıklarına daha da yaklaşan yeni bir yapay zeka: çok görevli, çok modlu bir yapay zeka.

Şu anda AI sohbet robotlarına güç veren diğer popüler modellerle karşılaştırıldığında Gemini, yerel çok modlu özelliği nedeniyle öne çıkıyor, oysa GPT-4 gibi diğer modeller, gerçekten çok modlu olmak için eklentilere ve entegrasyonlara güveniyor.

Gemini'nin GPT-4 Gibi Diğer Yapay Zeka Modellerinden Farkı Nedir

Metin tabanlı bir model olan GPT-4 ile karşılaştırıldığında Gemini, çok modlu görevleri yerel olarak kolayca gerçekleştirir. GPT-4, içerik oluşturma ve karmaşık metin analizi gibi dille ilgili görevlerde yerel olarak üstün performans gösterirken, görüntü analizi gerçekleştirmek ve web’e erişmek için OpenAI’nin eklentilerinden yararlanıyor ve görüntüler oluşturmak ve sesi işlemek için DALL-E 3 ve Whisper’a güveniyor.

Google’ın Gemini’si şu anda mevcut olan diğer modellere göre daha ürün odaklı görünüyor. Hem Bard hem de Pixel 8 cihazlarına güç verdiği için ya şirketin ekosistemine entegre olacak ya da olması planlanıyor. GPT-4 ve Meta’nın Llama’sı gibi diğer modeller daha hizmet odaklıdır ve uygulamalar, araçlar ve hizmetler için çeşitli üçüncü taraf geliştiricilerin kullanımına açıktır.

Gemini ile güncellemeler devam ettikçe yazımızda paylaşıyor olacağız. Yapay zeka dünyasındaki bu rekabet oldukça heyecan yaratıcı. ChatGPT ardından en güçlğ yapay zekalardan Gemini herkeste merak konusu…

Yapay zeka gündemine dair haberler ve içerikler için YapayZeka 360‘ı takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Son Yazılar